Portugisiske pærekvæder

Jeg har et træ i haven, som er både smukt og meget rigtbærende. Det er lidt eksotisk at se på, det har kæmpe store blade, som først falder af ved juletid. Jeg plantede det for 8 år siden, og det er vokset til mindst 4 gange i størrelse.  Det starter om foråret med at få store lyserøde blomster, rigtigt store – så bierne kan få øje på dem. Kort efter ses det tydeligt at der er sket en befrugtning, frugterne bliver meget hurtigt større og større. I oktober, når de er modne, vejer de mellem 200 og 500 gram, og der er mellem 150 og 200 af dem. Sidste år var træet ved at segne under vægten af de store frugter, jeg måtte understøtte flere grene. Smukke er de, og hårde som sten, men der kan blive det dejligste orangefarvede gelé ud af dem. Og flæsk; har I ikke fået flæsk til jul? Min mor lavede engang imellem flæsk – så stod det og tørrede oven på dækketøjsskabet i spisestuen. Gud nåde og trøste den, der prøvesmagte! Mine børnebørn er også vilde med det – min svigerdatter har været aftager af mange frugter, men nu bor de jo i Beiruth, og jeg tænker de kan fås på markedet der.

2014-09-17 13.43.29

2014-09-17 13.44.06

2014-09-17 13.46.16

4 tanker om “Portugisiske pærekvæder”

  1. Hold da op… kan de blive så store! Flæsk var en del af julen hos bedstemor i min barndom, men jeg lærte aldrig at sætte pris på det! Gele lyder meget bedre!
    Der er en busk ved cykelstien, der får de smukkeste lakrøde blomster, en kvæde.. men vist en æblekvæde. Jeg elsker de flotte blomster!

    1. Det er helt overvældende, så store de bliver! men de kvæder med de lakrøde blomster er ikke gode at bruge, de er helt fyldt med ‘sten’ og er mest til pynt.
      Æblekvæder er lige så store som mine pærekvæder, men runde i stedet for. ;O) De kan også kendes ved at de har et loddent lag udenpå.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.