Kære mor.

Kære mor.

Hjerteligt tillykke på din 82 års fødselsdag. Lige nu sidder du omgivet af naboerne, som det er tradition, og drikker formiddagskaffe med hjemmebag. Dine smørbirkes er fantastisk lækre, og hvad I ellers får, så er alt hjemmelavet – og bliver serveret på det smukkeste, pyntede bord. I flere dage har du bagt og gjort rent, pudset vinduer og sat blomster i vaser, så gæsterne kunne føle sig rigtigt velkomne.

Selvom du har haft travlt, har du ikke glemt den lille familie der har haft det så svært de sidste dage – oldemor holder sig ajour med hvad der sker. I skal snart have jeres 10. oldebarn, og I glæder jer over hver eneste. Alle har fået et håndsyet patchworktæppe ved fødslen – ikke noget med symaskine her – og når de bliver lidt større, får de et legetæppe og en lille pose til børnehaven, her bliver symaskinen vist nok taget i brug…

Det er ikke kun dine børn, børnebørn og oldebørn du betænker med de smukke tæpper; jeg har ikke tal på de tæpper du har syet til de for tidligt fødte børn på Odense Universitetshospital. Er det 30 eller flere? Jeg er sikker på at forældrene til disse fremmede børn er dybt rørte over, at der sidder en ældre dame et sted og syr til deres børn.

Ud over at du passer jeres smukke hjem og en have så skøn, så har du købt din egen computer sidste år; du ville ikke længere nøjes med at låne fars, når han ikke skulle bruge den. Så nu kan vi maile til dig, og du kan skype med børnebørn og oldebørn i Beirut. Fagre nye verden, både for far og dig – det er godt gået at I heller ikke viger tilbage for at prøve det. Nysgerrighed og glæde over alt det spændende livet har at tilbyde, er jeres drivkraft.

Jeg vil gerne sige dig tak for alt hvad du har lært mig; syning, strik, hækling, bagning, syltning, madlavning – alt hvad man kan lave med sine hænder. Foruden glæden ved blomster, ude som inde – ja, glæden ved alt smukt, farver, musik, kunst – jeg elsker når du siger ”jeg vil ikke dø endnu, det er alt for sjovt at leve”. Vi har dig heldigvis endnu, selvom det jo ikke er nogen selvfølge når man, som du, kun har 25% hjertekapacitet, kunstige knæ og ellers er så slidt efter et langt liv som landmandskone.

Jeg kan desværre ikke være der til din fødselsdag, men jeg kan på denne måde give udtryk for min kærlighed og taknemmelighed.

Din datter.

2013-07-27 14.18.00

6 tanker om “Kære mor.”

 1. Der er bare nogle mennesker, der er helt fantastiske … din mor er et af dem. Jeg ville også være både glad og stolt over at have sådan en mor – og ville ønske, jeg kunne være lige så fantastisk som hende, men det er der ikke mange, der kan leve op til.
  Tillykke med og til hende – håber du har hende i mange år endnu – og jeg håber også, at hun læser dit indlæg, men det gør hun nok 🙂

  1. Tusind tak – og hun hedder også Ellen. Hvis jeg skulle sige det her til hende, ville jeg aldrig blive færdig, men ville være blevet afbrudt af et’ hvad er det for noget vrøvl, jeg er da ganske almindelig’ – og så snakker vi ikke mere om det!

 2. Tillykke med din mor med det gode navn.
  Det skrevne ord er en god måde at få talt igennem uden afbrydelser.
  Vi bruger det måske for lidt i dag, det med at skrive til hinanden.
  Et skriv som dit ville jeg kunne lune mig ved længe!

  1. Ha, ha – jeg har tænkt på det, at der var flere der hed Ellen..
   Jeg kan ikke sige sådan noget uden at komme til at hyle, eller glemme det halve – og min mor ville have stoppet mig for længst!
   Hun har læst det, og er glad, siger hun.

 3. Jeg nød at læse og glædede mig på dine og din mors vegne. Sådan et forhold vokser videre i slægten, tror jeg… for vores børn kan se, hvordan man kan give hinanden en masse gennem generationerne. Og dine børnebørn oplever alt det, man kan hos mormor/morfar… Det lagres, kan jeg høre…
  Jeg tænkte også om din mor læser med her… Det var godt… (jeg kan heller ikke få sagt det dybtfølte uden at vande høns…) Så kom du jo fint igennem med din tale!

  1. Hej Anne.
   Tak for de fine ord, det glæder mig at du kunne li det. Det kunne min mor også, heldigvis. Jeg ved at oldebørnene sang fødselsdagssang fra Beirut i aftes, det må have været en oplevelse for ‘olderne’ som de bliver kaldt i daglig tale. Og ja, det lagres – det ved du jo selv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.