Julens MUST

Jødekager kan vi ikke undvære – lige siden mine drenge var små, har de stået øverst på julekagehitlisten. Tidligere tapede jeg kagedåserne til, ellers var der ingen tilbage til juledagene! Opskriften er fra 70-erne, som det ses på billedet af den godt brugte….

2014-12-16 14.16.19

De gamle kagedåser i muselmønster har jeg arvet fra min svigermor –  de er så fine, synes jeg.

2014-12-16 14.17.25

I dag skal jeg bage brunkager; jeg har de sidste 3 år bagt dem efter Mette Blomsterbergs opskrift – dem er vi vilde med. Jeg bruger muskovado sukker; det gir en dejlig krydret fyldig smag.

2014-12-16 14.21.30

2014-12-18 09.56.55

Og så skal jeg lave verdens nemmeste konfekt:  jeg smelter en rigtig god chokolade i vandbad, og tilsætter cashewnødder (usaltede)  – hælder det ud på bagepapir og sætter det til afkøling. Når det er helt stift, brækker jeg det i passende stykker og gemmer det i en kagedåse. MUMS! For mange år siden kom nogle venner hjem fra Mozambique med en masse cashewnødder, det var før vi kendte dem i Danmark , og de lavede denne konfekt til jul – det var en kæmpesucces.

4 tanker om "Julens MUST"

  1. Der er noget særligt ved knasende sprøde jødekager – jeg plagede min mor til at lave dem, og de blev firkantede, men smagte helt som de runde. Min skal-bage-julesmåkage er dog specier i variationer med nødder, mandler, tranebær, chokolade og godt med vanilje 🙂

    1. Mums, det lyder godt! Jeg får nogle helt andre associationer når jeg bager specier – det hænger sammen med at jeg havde en veninde der var billedhugger – hun bagte dem om sommeren fordi de var så nemme. Sådan har vi sikkert alle sammen nogle forskellige erindringer vi forbinder med kager – kiksekage ‘bages’ altid i april fx! Det skyldes min onkel, som elskede kiksekage; min mor lavede altid én til ham til hans fødselsdag den 8. april.

  2. Da ungerne var små og vi kunne forbrænde “overskuddet”, blev der bagt 8-10 forskellige kager!
    Jeg bager ikke mere… Skriver kun om de forskellige kager, fordi jeg synes, det et sjovt med historierne bag dem…
    Specier var en specialitet hos en af vores unge piger og kiksekage er fødselsdagskage… i dag synes jeg faktisk, det er for sødt!

    1. Jeg bagte også, indtil for få år siden, 5-6 slags: klejner, brunkager, jødekager, finskbrød, sukkerkringler, mini napoleonshatte, og en stor kage af tørret frugt og alle slags nødder. Når den var bagt, blev der stukket en masse huller og så blev der hældt godt med rom i. Den blev overtrukket med marcipan og skulle stå køligt til juleaften – ca 3 uger. Når den blev serveret, pyntede vi den med en kristtjørnegren – det så flot ud!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *