Gammeldags dyder?

Jeg er så heldig at have begge mine forældre endnu, og at have kendt mine bedsteforældre i min voksentilværelse. Det gir mig mulighed for at se om kvinderne i min familie har ændret adfærd, når det gælder de såkaldt ‘kvindelige dyder’.  Ikke ret meget, og det kan selvfølgelig skyldes mange ting, men hvis jeg sammenligner de vilkår mine ‘forkvinder’ har haft, med de vilkår jeg og min datter og  svigerdatter har – så tror jeg det mere end noget andet er  en medfødt trang til at gemme de gaver naturen gir, til at pynte sit hjem og til at hygge om sine.

Min mormor var kogekone og havde 6 børn på et lille husmandssted, min farmor var, som min mor, landmandskone – med alt hvad det indebærer af nødvendigt arbejde for at bidrage til familiens opretholdelse, foruden arbejde i stald og mark. Min svigerdatter, min datter og jeg  har det man kalder ‘en lang videregående uddannelse’, men vi sylter, bager, samler, plukker, tørrer, strikker, syr, broderer og quilter nøjagtig lige så meget som vore forkvinder!  Og vi gør det af lyst, ikke fordi det er nødvendigt, som det var for min mor og mine bedstemødre.  Det er for mig det bedste bevis på, at det man kalder ‘gammeldags dyder’ ikke er gammeldags, men tidløse!

En gammeldags pude – broderet af mig – og bagved et broderet billede, som jeg har lavet om til en pude. Læg mærke til, at der er én af de gammeldags dyder jeg ikke har, afstøvning af stole…….

2014-09-16 11.08.22

én af mine syltetøjshylder i mit spisekammer

2014-10-13 13.09.28

Forråd af egen avl

2014-10-11 09.45.23

12 tanker om “Gammeldags dyder?”

 1. Håndarbejde og kreativt brug af det forhåndenværende er i generne! Jeg har syet og syet om, strikket og genbrugt garn, hittet på nye hobbyer og moret mig. Gitte har haft udbytte af ungdomskolen til glasfusing og porcelænsmaling. Efter en lang pause faldt hun så over patchwork og kaster sig ud i nye udfordringer med pap på 2x2cm….
  Vi står for det stoflige… men det huslige med henkogning osv….
  Nej! Det er heldigt at Erik er huslig… for jeg kan skam godt lide det hjemmelavede!!

  1. Tror du det sidder i generne? Måske, men jeg kender flere (fortvivlede) mødre, som ikke kan drive deres døtre/svigerdøtre til at nørkle – der må så være tale om et gen-spring (!). Jeg tror mere på miljø-forklaringen; jeg har aldrig set min mor sidde ned uden noget i hænderne, og min datter/svigerdatter kan sige det samme. Da mine børn var små, syede jeg deres tøj til de ikke gad gå i det mere, og jeg syltede og bagte for at spare – nu er der vist ikke tale om at spare ;O)

   1. Kan være du har ret… med miljøpåvirkningerne… Jeg har jo selv gået i omsyet, strikket… set mor og bedstemor skabe noget med deres hænder… men også set mor og bedste i køkkenet… og det har altså ikke smittet af på mig! Jeg ville hellere med far på værkstedet i kælderen og arbejde med ben og andet…
    Måske man vælger sine interesser dels efter nødvendigheder dels efter evner… Og når nødvendigheden minimeres kan det evnerne rækker til opprioriteres???

    1. Da jeg var barn, ville jeg også meget hellere med min far – jeg hadede at hjælpe til i køkkenet, så det er i hvert fald ikke genetisk; min mormor var kogekone og min mor er en stjernekok. Jeg er SÅ træt af at lave mad – har gjort det i over 40 år, men min mand kan ikke/vil ikke koge et æg.
     Hvis vi skal have gæster, er det sjovt at planlægge og lave maden, dække et smukt bord, osv osv, men til hverdag er det en pest!!!
     Hvordan minimerer jeg nødvendigheden her? så jeg kan opprioritere det jeg har evner til???

 2. Underligt, hvor den blev af … men jeg skrev, at jeg kunne genkende hvad du siger. Hos os blev alt lavet fra grunden, og intet gik til spilde. Dengang for at spare, som du er inde på i svaret til Anne, men i dag er det af andre årsager, bl.a. vil jeg gerne vide, hvad jeg putter i munden. Og så er det jo sjovt at lave noget selv – uanset om det er til at have på kroppen eller til at putte i den 😉

  1. Ja, det er sjovt at lave noget selv, prøve nye opskrifter, nye råvarer. Men det daglige ‘hvad skal jeg finde på til aften?’ – det kunne jeg godt undvære.
   Men stå en hel dag og sylte kvæder til chutney, eller lave paradisæblegelé – det er sjovt! Eller strikke en hel måned på en stor trøje, det er også sjovt!
   Jeg kan i grunden godt forstå at min mand ikke helt kan se pointen…..

 3. Kære svigermor.
  Ja, dejligt er det at lave ting, men det er jo også en prioritering og nok også en gave i den forstand, at man nok har haft en eller anden påvirkning. Enten ved at se andre gøre det, så man selv får lyst at prøve, eller ved at have gjort det som barn.
  Jeg er nu endelig gået i gang med noget strik her i varmen og allerede ved 2. Pind må jeg give op. I fjermønstret står der 1r, 1 løs af, en ret, tlmo, 3r osv. Men hvad betyder mon tlmo??
  I dag har jeg plantet hele formiddagen og det ser dejligt ud, græskar er der også sat på teressen og det lugter da en lille smule af efterår:)

  1. Hej Helle.
   Er du sikker på at der står tlmo? der står ikke 1lmo? I begge tilfælde er jeg sikker på at det betyder ‘løft den løse maske over’ den ene ret du lige har strikket. Hvem har lavet opskriften?
   Hvad er det du skal strikke? Kan du få ordentligt garn i Beirut?
   Det lyder godt nok lækkert – efterår i 30 graders varme – du må sende et billede af terrassen. Kh Bente

 4. Jeg tror, det stikker dybere, helt tilbage til samler-jæger-samfundene – vi (jeg) samler også forråd i supermarkedet, når der er gode tilbud. Både min mor og mormor har syltet, bagt og syet af nødvendighed, mens min farmor var nørkler af lyst (strik, syning, broderi, orkis, hækling) og havde stor æstetisk sans – jeg har slidte patchworkgrydelapper, hvor jeg kan genkende stumper af hendes kjoler og forklæder, smukt sat sammen med andre småbidder. Jeg hader også at lade naturens gaver gå til spilde, selv om vi umuligt kan spise os igennem det hele. Jeg er vokset op med køkkenhave, hjemmebagt brød, grise får og høns til husbehov på et lille husmandssted, gik for en stor del i hjemmesyet tøj, og det har selvfølgelig givet viden om, at man selv kan lave brugbare ting. Den viden har jeg forsøgt at videregive til mine sønner (de tegnede selv deres tøj som små, og vi syede sammen), de var med til at hente mad i haven, slagte høns osv. Det har resulteret i et par meget kreative voksne, der kan lave dejlig mad + musik, malerier og film og ikke er bange for at begive sig ud i nye retninger. Har også en gør-det-selv far, der kan meget med værktøj, elektronikdims og guitarer. Ulden overlader de dog indtil videre til mig at forarbejde 🙂
  Er heller ikke altid oplagt til de daglige frikadeller, men elsker min snart to år gamle stegeso, hvor man kan kaste en rundtur i køleskabet ind i ovnen og hive noget dejligt ud uden de store anstrengelser 🙂

  1. Hej Conny. Hvor er det dejligt at læse din kommentar, genkendeligt, trygt og godt! Derfor har det også været en stor glæde for mig at se mine børn gøre det samme med deres børn. Det må betyde at der er nogle værdier de har lyst til at bære videre.
   Jeg har også en stegeso, måske jeg skulle tage på rundtur i køleskabet ;O) Jeg bruger min fantastiske wok rigtig meget, det er nemt og smager godt og kan være fedtfattigt. Jeg bager alt vores brød, og det smager så godt, at jeg sagtens kunne ‘nøjes’ med en ostemad en gang eller to om ugen, men min mand ser frem til sin varme mad….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.