Efterårs sysler.

De vokser og vokser, og blir mere og mere gule – jeg synes de er så smukke! Nu ser det ud til at vi får en periode med lunt og stille vejr; måske skal jeg vove at fjerne ‘stilladset’?

Jeg har flyttet mit paradisæbletræ. Nu står det tættere på vejen, så fuglene kan få øje på det…

Jeg fik en ‘frygtelig’ masse valnødder af en god nabo. De var våde og snaskede, så jeg kløede mig noget i håret – hvordan skulle jeg gøre? Af med skallen, op i en balje med varmt vand til at tage det værste snavs. Tyndt lag på en plade i ovnen, som ikke må være over 40 grader på varmluft. Det var lidt svært, men med forsøg og termometer lykkedes det. Hvis de får for meget varme, blir de  ødelagt. Efter ca 30 min er de tørre – naturligvis kun udenpå.

Så må man knække – hold så op, hvor det sviner! Og man får ondt i fingrene. Men processen er ikke slut endnu; enten skal du give dem 5 min i ovnen ved 180 grader og lægge dem i lufttørre glas. Eller fryse dem ned i fryseposer. Jeg fryser ned – og tar i posen med de frosne hvad jeg skal bruge ad gangen.

Da jeg havde vasket og knækket i en hel dag, og nået ca 10% af nødderne,  kom tiden til at afprøve en opskrift jeg havde gemt længe; ‘verdens nemmeste og lækreste brød i gryde’.

Jeg er altid lidt skeptisk når jeg møder sådan en overskrift, men hold da op – jeg dansede rundt og for ind til naboen for at vise frem!  Det er virkelig nemt og det blir SÅ smukt og SÅ lækkert, at I MÅ have opskriften.

En lille klump gær (som en ært) røres ud i 3 dl lunkent vand.  8 gram salt og 375 g mel ( jeg havde kun hvedemel, men har tænkt at eksperimentere). Valnødder efter behag. Jeg tog selvfølgelig rigeligt, ca 125 g. Så røres det bare løseligt sammen, ikke ælte. Melet skal bare være vådt, står der i opskriften. Filmes og hæver i skålen i 12 – 18 timer. Mit hævede i 18 timer, men jeg kunne se på dejen, at de sidste 2 timer ikke gjorde fra eller til.

Efter hævning foldes dejen et par gange og lægges forsigtigt over i en smurt skål, hvor det hæver i 2 timer.

Ovnen varmes op til 250 grader, og når den er varm, sættes en smedejerns gryde ind og varmes op. Det tar 30 min før den er gennemvarm. Jeg smurte med lidt olivenolie indeni – før jeg varmede den op.  Når brødet er hævet og gryden er varm, lægges dejen over i gryden, som sættes i ovnen og bager i 30 min. Derefter tages låget af, og brødet bager videre ved 230 grader i ca 10 min.

Når du tager gryden ud af ovnen, er jeg sikker på at du vil juble!

Solen på vej ned den 8. oktober – lige da brødet var færdigt!

2 tanker om “Efterårs sysler.”

  1. Som udnævnt medejer går jeg ind for, at du lader al støtte være! Hvem véd, om “de” véd, hvad de snakker om, når de snakker om stille vejr?!
    Sådan en skat skal der passes godt på, og så må man (du!) leve med synet!
    I dag får jeg også valnødder! Så mange, jeg orker bære hjem!

    1. Kære Hanne.
      Jeg har ladet støtten være, og har flere gange været ret glad for at jeg ikke stolede på DMI.
      Du skal ikke nævne ordet ‘valnødder’ for mig – jeg har vasket,, tørret og knækket så jeg var ved at ‘knække’ mig!
      Men det er en formidabel følelse at gribe en nævefuld eller 3 i posen når jeg slår dej op til grydebrødet!
      Go fornøjelse!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.